ŻÓŁĆ Żółć w ścisłym znaczeniu tego słowa nie jest sokiem trawiennym, gdyż nie zawiera ona swoistych enzymów. Żółć jednak odgrywa bardzo dużą rolę w trawieniu, brak zaś jej w jelitach wywołuje rozmaite, często ciężkie zaburzenia trawienne. Żółć oddziaływa zasadowo i w związku z tym odgrywa ona dużą rolę w zobojętnianiu w dwunastnicy kwaśnej treści pokarmowej przechodzącej z żołądka. Dobre zobojętnienie zawartości dwunastnicy i jelit sprzyja lepszemu działaniu enzymów trzustkowych i jelitowych. Najważniejsze zadanie spełnia żółć w trawieniu tłuszczów. Kwasy, bowiem żółciowe, przechodząc w kwasy okoleinowe mają zdolność wytwarzania z tłuszczów delikatnej emulsji i rozpuszczania kwasów tłuszczowych. Sprzyja to lepszemu trawieniu i wchłanianiu tłuszczu w jelitach. Lepsze wchłanianie tłuszczu powstaje jeszcze, dlatego, że żółć pobudza śluzówkę jelit do wchłaniania. [hasła pokrewne: wyborcza zdrowie, indeks barthel, wyborcza zdrowie niepłodności ]
167 words
na nadciśnienie, wystarczy suplementacja
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: salsa kraków[…]
Niedoczynność tarczycy to dość uciążliwa choroba i trzeba brać leki praktycznie cały czas
Article marked with the noticed of: analiza cen[…]
infekcji wirusem onkogennym jakim jest HPV