Skip to content

Utrata masy ciała przy diecie niskowęglowodanowej, śródziemnomorskiej lub o niskiej zawartości tłuszczu

1 miesiąc ago

1082 words

Jak Shai et al. (Wydanie z 17 lipca) wyjaśnia, dlaczego badani w swoich badaniach odzyskiwali masę pomiędzy 6 miesiącem a 24 miesiącem, pomimo zgłoszonej redukcji od 300 do 600 kalorii dziennie. Możliwości wnoszące wkład mogą obejmować pogląd, że kwestionariusz dotyczący częstotliwości żywności nie może precyzyjnie określać spożycia energii lub makroskładników, ale raczej określa ogólne wzorce żywieniowe. Niektóre populacje mogą nie zgłosić spożycia 2,3 i mieć obniżoną szybkość przemiany materii. Autorzy nie mierzyli składu ciała, który jest krytyczny dla dokumentacji składników odchudzających.
Ponadto tytuły diet, które są opisane w artykule, wprowadzają w błąd. Oznakowanie diety niskowęglowodanowej samo w sobie jest wątpliwe, ponieważ od 40 do 42% kalorii pochodziło z węglowodanów od 6 do 24 miesiąca życia, a dane dotyczące ketozy potwierdzają ten pogląd. Uczestnicy grup o niskiej zawartości tłuszczu i dieta śródziemnomorska spożywali od 30% do 33% kalorii z tłuszczu i nie zwiększali spożycia błonnika, co podkreślało znaczenie jakości diety. Ponadto autorzy powinni podać wartości bazowe i wartości P dla zmian wewnątrz grupy w stosunku do wartości wyjściowej (patrz tabela 2 artykułu).
W przeciwieństwie do twierdzeń autorów, nie jest zaskakujące, że wpływ na wiele biomarkerów był minimalny, ponieważ zmiany w diecie były minimalne. Brak znaczącej biologicznie utraty wagi (2 do 4% po 2 latach) podkreśla fakt, że same ograniczenia energetyczne i utrata masy ciała mogą w minimalnym stopniu wpływać na metabolizm, a zmiany stylu życia muszą obejmować aktywność fizyczną, aby zoptymalizować zmniejszenie ryzyka przewlekłej choroby .4,5
Christian K. Roberts, Ph.D.
R. James Barnard, Ph.D.
Daniel M. Croymans, BS
University of California, Los Angeles, Los Angeles, CA 90095-1606
edu
5 Referencje1. Shai I, Schwarzfuchs D, Henkin Y i in. Utrata masy ciała przy diecie niskowęglowodanowej, śródziemnomorskiej lub o niskiej zawartości tłuszczu. N Engl J Med 2008; 359: 229-241
Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline
2. Schoeller DA. Ograniczenia w ocenie spożycia energii w diecie poprzez samoopisanie. Metabolism 1995; 44: Suppl 2: 18-22
Crossref Web of Science Medline
3. Neuhouser ML, Tinker L, Shaw PA, i in. Wykorzystanie biomarkerów regenerujących do skalibrowania własnych raportów dotyczących spożycia składników odżywczych w inicjatywie dotyczącej zdrowia kobiet. Am J Epidemiol 2008; 167: 1247-1259
Crossref Web of Science Medline
4. Roberts CK, Barnard RJ. Wpływ ćwiczeń i diety na choroby przewlekłe. J Appl Physiol 2005; 98: 3-30
Crossref Web of Science Medline
5. Stoisko FW, Chakravarthy MV, Gordon SE, Spangenburg EE. Prowadzenie wojny z bezczynnością fizyczną: używanie nowoczesnej amunicji molekularnej przeciwko starożytnemu wrogowi. J Appl Physiol 2002; 93: 3-30
Crossref Web of Science Medline
Shai i współpracownicy stwierdzili, że dieta niskotłuszczowa była mniej skuteczna niż dieta śródziemnomorska lub dieta o niskiej zawartości węglowodanów w celu osiągnięcia utraty wagi. Jednak grupa o niskiej zawartości tłuszczu nie została poinstruowana, aby przestrzegać diety o niskiej zawartości tłuszczu, ponieważ skład diety (tj. Kalorie z tłuszczu) nie zmienił się podczas interwencji. Tak więc, w rzeczywistości, ponieważ członkowie tej grupy spożywają tę samą dietę, co zwykle, powinniśmy ją nazwać grupą kontrolną Wiadomo, że utrata masy ciała ma miejsce w następstwie zmniejszenia odsetka kalorii z tłuszczu 1, więc projekt badania nie był tak sprawiedliwy, jak dieta niskotłuszczowa. Ponadto wskaźnik rezygnacji wyniósł 15% w grupie śródziemnomorskiej, 22% w grupie niskowęglowodanowej i tylko 10% w grupie o niskiej zawartości tłuszczu (P = 0,04). W badaniu z udziałem osób z Danii, 2 moi koledzy i ja zauważyliśmy również, że wśród uczestników na diecie śródziemnomorskiej (28%) było znacznie więcej osób porzucających naukę niż wśród osób (na prawdziwą) dietę niskotłuszczową (16%), po zarówno 6 miesięcy, jak i 18 miesięcy. Retencja to punkt końcowy, który zasługuje na komentarz.
Arne Astrup, MD
Uniwersytet w Kopenhadze, 1958 Frederiksberg, Dania
ku.dk
Dr Astrup zgłasza otrzymywanie opłat za konsultacje od Weight Watchers i Global Dairy Platform i donosi, że jego wydział z Uniwersytetu w Kopenhadze otrzymał finansowanie badań od wielu firm spożywczych. Nie zgłoszono żadnego innego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem.
2 Referencje1. Astrup A, Grunwald GK, Melanson EL, Saris WHM, Hill JO. Rola diet o niskiej zawartości tłuszczu w kontroli masy ciała: metaanaliza badań interwencyjnych ad libitum. Int J Obes Relat Metab Disord 2000; 24: 1545-1552
Crossref Web of Science Medline
2. Due A, Larsen TM, Mu H, i in. Porównanie trzech diet ad libitum do utrzymania utraty wagi, ryzyka CVD i cukrzycy: 6-miesięczna, randomizowana, kontrolowana próba. Am J Clin Nutr (w druku).

Shai i wsp. donoszą, że dieta śródziemnomorska lub dieta niskowęglowodanowa stanowiła skuteczną alternatywę dla diety niskotłuszczowej pod względem utraty wagi. Wartości bezwzględne dla poboru energii przed i po interwencji nie są podane dla żadnej z grup. Jednak dane przedstawione w artykule sugerują, że utrata masy ciała w grupie niskowęglowodanowej mogła być po prostu efektem hipokalorycznym, chociaż autorzy stwierdzili, że spożycie energii w tej grupie nie było ograniczone. Zatem, jeżeli dzienne spożycie węglowodanów nie było większe niż 120 g (co odpowiada 500 kcal), jak podano w sekcji Metody, i jeśli frakcja spożycia energii przez węglowodany wynosiła około 40%, jak podano w Tabeli 2, wtedy całkowite dzienne spożycie energii w grupie niskowęglowodanowej nie może wynosić więcej niż około 1250 kcal, co stanowi znacznie mniej niż dzienne spożycie przeznaczone dla dwóch pozostałych grup.
Kirsten Moller, MD, Ph.D.
Rikke Krogh-Madsen, MD, Ph.D.
Szpital Uniwersytecki Rigshospitalet, DK-2100 Kopenhaga, Dania
Kirsten. dk
W badaniu Shai i wsp. Uczestnicy, którzy stosowali dietę niskotłuszczową, zmniejszyli całkowite spożycie tłuszczu z 31,4% do 30,0% – innymi słowy, prawie wcale. Ważne jest mierzenie punktów końcowych choroby, a nie tylko czynników ryzyka. Większy wzrost poziomu cholesterolu o wysokiej gęstości (HDL) u pacjentów stosujących dietę Atkinsa niekoniecznie musi być korzystny, jak wskazano w badaniu torcetrapibu. Diety o bardzo niskiej zawartości tłuszczu mogą odwracać chorobę wieńcową2 i raka prostaty 3, a także poprawiać ekspresję genów, 4 pomimo obniżenia poziomu cholesterolu HDL, podczas gdy rozszerzanie naczyń krwionośnych, miara funkcji śródbłonka i predykator zdarzeń sercowo-naczyniowych, pogorszyło się u osób na diecie Atkinsa.
W diecie Atkinsa , która została przetestowana przez Shai i wsp., Autorzy stwierdzili, że doradzi
[podobne: badania w rodk wzory, allegro aktywacja, ile kosztuje badanie dna ]

0 thoughts on “Utrata masy ciała przy diecie niskowęglowodanowej, śródziemnomorskiej lub o niskiej zawartości tłuszczu”

Powiązane tematy z artykułem: allegro aktywacja badania w rodk wzory ile kosztuje badanie dna