Skip to content
3 miesiące ago

176 words

SOK TRZUSTKOWY Trzustka wydziela 5 Sok trzustkowy, którego odczyn jest zasadowy, i pH wynosi 7,8–8,4. Sok trzustkowy zawiera enzymy proteolityczne, i polityczne i diastatyczne. Do enzymów proteolitycznych należy trypsynfiierepsyna. Trypsyna wydziela się z trzustki w postaci nieczynnej i dopiero enterokinaza znajdująca się w soku błony śluzowej dwunastnicy i soku jelitowym uczynnia ten enzym, który wtedy jest zdolny rozkładać białka. Erepsyna natomiast wydziela się z trzustki od razu w stanie czynnym i działa tylko na peptony. Według nowszych badań trypsyna trzustkowa jest zespołem wielu enzymów proteolitycznych, które udało się otrzymać w postaci krystalicznej. Działanie tych enzymów polega na tym, że rozszczepiają one wiązania polipeptydowe w ściśle określonych miejscach właściwych dla każdego z tych enzymów. Enzym lipaza rozkłada tłuszcz na glicerynę i kwasy tłuszczowe, działanie zaś jej wzmaga się pod wpływem żółci. Kwas solny niszczy lipazę. Węglowodany trawią się pod wpływem enzymów: amylazy, maltazy, laktazy. [hasła pokrewne: motto allegro, medicus opole rejestracja, asumin forum ]

0 thoughts on “SOK TRZUSTKOWY”

Powiązane tematy z artykułem: asumin forum medicus opole rejestracja motto allegro