Emulgowanie tłuszczów polega na tym, że pod wpływem kwasów żółciowych tworzą się z tłuszczów bardzo drobne i niełączące się razem kuleczki, które w związku z wytworzeniem olbrzymiej powierzchni sprzyjają rozleglejszemu stykaniu się z enzymami politycznymi. Do lepszego działania enzymów na tłuszcz przyczyniają się sole kwasów żółciowych. Działanie tych soli polega na tym, że tworzą one ze znajdującymi się w jelitach białkami wykazujące dużą adsorpcję zarówno ciał zawartych w treści jelitowej, jak i enzymów. Enzymy w takim zespole adsorpcyjnym przejawiają największe działanie. Żółć wpływa nie tylko na trawienie tłuszczów, lecz również i na ich wchłanianie. Szczególne znaczenie w tym procesie mają kwasy żółciowe. Kwasy te mają zdolność łączenia się z kwasami tłuszczowymi tworząc związki kompleksowe zwane kwasami icholeinowymi, które łatwo rozpuszczaj ą się w wodzie. W związku z tym kwasy tłuszczowe, które nie przeszły w mydła i były nierozpuszczalne, mogą przez połączenie się z kwasami żółciowymi i wytworzenie kwasów choleinowych być wchłonięte, jako rozpuszczalne w wodzie. [podobne: wyznania zakupoholiczki cda, korony cyrkonowe, badania w rodk wzory ]
205 words
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: białko[…]
Sugeruje poczytać o nietolerancji i alergiach
Article marked with the noticed of: dentysta bielsko biała[…]
Kurcze miesni to cukier w diecie
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: ortodonta bielsko-biała[…]
przy biegunkach i ogolnie problemach z jelitami sprawdza sie intesta